Pilotna čistilna naprava

Kot eden od trajnostnih proizvajalcev tkanin v Evropi želi Tekstina iz ekoloških razlogov in zmanjšanja stroškov vlagati v lastno čistilno napravo in jo tudi upravljati.

Cilj projekta je izbrati najboljšo trajnostno tehnologijo in optimizirati proces čiščenja.

Cilj projekta ČN je določiti potrebno zmogljivost za predčiščenje odpadne vode, poiskati optimalno velikost skladiščnega bazena in določiti velikost naprave za končno biološko čiščenje.

Investicijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izbran je bil za sofinanciranje na javnem razpisu za “Spodbujanje trajnostne strateške poslovne preobrazbe in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne vrednostne verige”

Pilotna čistilna naprava

Odpadki kot vir sekundarnih surovin – POLY KROŽNOST

Namen projekta POLY KROŽNOST je razviti inovativne tehnologije za kemijsko in biokemijsko razgradnjo odpadne embalaže do visoko kvalitetnih sekundarnih surovin z dodano vrednostjo za samostojno uporabo (plini, kemikalije, olja/goriva, itd.) ali vkomponiranje v nove izdelke, kot so biopolimeri.

Fokusirali se bomo na odpadno embalažo naravnega izvora iz celuloze/ lignoceluloze in sintetično/plastično embalažo (PET, PA, PP, PE, XPE itd.).

Glavni cilj projekta je vzpostavitev novih naprednih krožnih procesov (novi krožni poslovni modeli) za recikliranje odpadne plastične/naravne embalaže, kar lahko izrazito pripomore k povečevanju snovne učinkovitosti in hkrati dodane vrednosti dobljenih produktov.

Rezultat projekta se bo odražal v visoko kvalitetnih sekundarnih surovinah za uporabo v novih izdelkih, namenjenih domačemu in globalnemu trgu. Operacija se je začela 1.9.2019 in bo trajala predvidoma do 31.5.2022. Vrednost sofinanciranja celotne operacije znaša 2.800.486,22 EUR. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR, http://www.eu-skladi.si).

 

 

Our Promise
OUR PROMISE

We are committed to protecting any person who wears our fabric from flame and heat-related incidents, as well any other hazardous occurrences.

Our Promise
OUR VALUES

Innovation, continuous improvement and sustainability are our triggers in all our new developments.

Our Promise
STAY CONNECTED

Join our newsletter and stay connected.